Friday 28 December 2012

RESEPI ~ BISKUT CHEESE CADBURY


Resepi dari: Sis Jamayah Bujang.
Sumber Olahan: Pn. Rahayu Sesuci Kasih Abadi.



Bahan (A)
1) 180gm mentega ~ Ayu guna Buttercup.
2) 80gm Shortening.
3) 90gm gula aising.
4) 1 biji kuning telur A.
5) 1 sudu mkn esen vanila.
6) 70gm cream cheese ~ Ayu guna Philadelphia.

Bahan (B)
1) 400gm tepung gandum.
2) 80gm tepung jagung.
** Ayu ayak kedua2 jenis tepung.

Bahan (C)
Coklat Cadbury secukupnya ~ Utk satu adunan ni Ayu dpt 146pcs.
** bergantung ketebalan yg kita terap.

Cara membuatnya:-
1) Pukul semua bahan (A) sehingga sebati dan berkrim selama 4 minit.
2) Masukkan bahan (B) dan gaul rata (Ayu uli sehingga menjadi doh yg lembut).
3) Rehatkan selama 15 minit di dalam peti sejuk.
4) Terap adunan menggunakan acuan yg sama size dgn size coklat cadbury.
5) Letakkan di atas dulang pembakar yg di alaskan kertas minyak. terap sehingga selesai dan kemudian masukkan semula dlm peti sejuk selama 15 minit lagi.
6) Sementara itu, panaskan oven pada suhu 150cc selama 15 minit.
7) Bakar adunan biskut selama 20 minit, suhu atas dan bawah menggunakan rak yg tenggah.
8) Keluarkan dulang pembakar, sapukan putih telur di atas permukaan biskut, letakkan coklat cadbury dan kemudian bakar semula selama 10 minit suhu 150cc api atas dan bawah di rak yg paling bawah.
9) Sejukkan atas radai dan bolehlah di simpan dlm bekas kedap udara.

Note ~ Cara pembakaran biskut ini adalah cara Ayu sendiri, alhamdulillah biskut masak sempurna dan coklat cadbury langsung tidak mencair.... mcm mana mula Ayu meletakkannya begitulah juga bila sdh siap masak, langsung tidak mencacatkan sedikit pun coklat cadbury itu....

SELAMAT MENCUBA.
 

8 comments:

  1. KALAU NAK BOLEH ORDER X BISKUT NI..

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas pengkongsian ilmu

    ReplyDelete
  3. Terima kasih atas pengkongsian ilmu

    ReplyDelete
  4. Terima kasih untuk perkongsian ilmu. Minta halal resepi :)

    ReplyDelete
  5. Terima kasih sharing. Minta halal resepinyaaa

    ReplyDelete
  6. Nk letak kenudian ciklat cadbury pun boleh kn..Tampal ngn coklat cair 😊

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas perkongsian. Nak try ni

    ReplyDelete
  8. Salam nak tgk gambar acuannya boleh?

    ReplyDelete