Friday 28 December 2012

PAVLOVA.....Penangan mastercheff 2

resipi by Mak Long Aishah

bhn2 nye.


4 biji putih telur.
3/4 cwn gula kaster.
1 sudu besar tepung jagung
. 1 sudu teh cuka makan @ 1 sudu teh cream of tartar.
1 sudu teh esen vanila.

cara2 nye.

panas kn oven 140c - bila nk bakar - turun kn 120-110c. pukul putih telur- dgn speed laju - smpai jd meringue. masuk kn gula sikit2- smbil putar dgn kelajuan tinggi- smpai kental. masuk kn tpg jagung- putar lg 3 minit. akhir sekali masuk kn cuka - vanila- putar lg 1 minit. alas acuan dgn aluminium foil- tuang adunan- biar tinggi sikit bagian tengah nye. bakar letak rak tengah- bakar 1 jam 15 minit- smpai meringue tu kering- bila dah masak- jgn keluar kn dulu- biar sejuk dlm oven. renggang kn sedikit pintu oven-hati2 bila nk alih kn ke pinggan- adunan ni terlalu lembut. tuk krim atas nye. 250 ml whipping cream- jenama rich's yg ade tulis cake n dessert. pukul smpai kental- bolih lah letak atas pavlova- hias dgn buah2an segar. selamat menerai.
Pavlova yang belum dihias
Pavlova yang siap dihias

No comments:

Post a Comment