Di kongsi oleh Siti Noor Zaizie Razak
Pilihan2 batter crepe (5,7 dan santan)
Batter crepe 5jenis tepung
20 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung kastard
10 gm tepung jagung
1 bji telor (gred A)
1 sdu besar gula castor
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
1 sdu kecil esen vanila
80 ml susu cair
110 ml air
Batter crepe 7jenis tepung
10 gm tepung hongkong
10 gm tepung superfine
10 gm tepung ubi
10 gm potato starch
10 gm tepung jagung
5 gm tpung hoen kwe (warna kuning)
5 gm tpung kastard
1 sdu besar gula castor
2 bji telor (gred A)
1 sdu besar minyak jagung/butter cair
80 ml susu cair
110 ml air
Batter crepe guna santan
400 gm santan (campur air) /santan dlm kotak (campur air)
40 gm tpg custard/tpg hoen kiew
60 gm tpg hong kong
50 gm tpg naik sendiri
15 gm tpg ubi
25 gm tpg jagung
1 biji telor (size A)
1 sd kecil esen vanilla
2 sdu besar buttercup cair
Cara2:
-satukan smua bhn2 kering dan ayak
-satukan semua cecair
-satukan dan gaul rata kesemua bahan,kemudian tapis utk sbatikan tepung yg berketul2 tu
-bleh terus masak atas fry pan tanpa mnggunakan minyak (atau utk
permulaan bleh sapu sikit minyak pd fry pan) (sila adjust api,jgn tlalu
kecik/besar)..bila mengelembung,trus angkat..x perlu masak kedua2
bahagian
No comments:
Post a Comment