Bahan2nya :
membuatnya :
Masukkan
butter dlm periuk.. cairkan.. guna api sederhana..Kemudian masukkan
susu cair.. kacau sebati..Pastu masukkan gula kastor pulak.. kacau
lg..Masukkan esen vanilla..Dan
masukkan coklat emulco.. kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api..
pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk tu pun
boleh..Aku pindahkan dlm bekas lain.. biar nmpk cun sikit..
ekekke...Sementara
tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul
agak2 kembang aje .. takyah nak beriya2 sgt pukulnya.. hehehe..Kemudian,
tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati..Tutup dgn
aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun
balut je penutup pengukus tu dgn kain..Smlm aku kukus dlm sejam je kot
dgn api yg sederhana.. maksudnya api tak besar sgt dan tak kecik
sgt..Make
sure pengukus di panaskan dulu sblm masukkan adunan kek td.. air dlm
periuk kukusan pun jgn sikit sgt, kang kering lak sblm kek tu sempat
masak.. paham ehh..Cairkan coklat guna kaedah double boiler.. pastu
masukkan butter.. kacau sampai larut..Pastu baru tuang whipping
cream..siapppp.. dah boleh tuang atas kek..Aku letak kek atas redai mcm
gmbr di atas.. pastu baru tuang coklat ganache..pastu baru pindahkan
atas cake board td..Tadaaaa.. siap dah hiasan kek aku.. yg putih2 tu
whipping krim
Cara
baking powder )..
Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. sherashi bershama.. ecehhh..
Masuk sikitt demi sikit... gaul sampai semua adunan sebati.. sherashi bershama.. ecehhh..
Masuk
paras stgh dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa
griss kan loyang dgn butter.. kang melekat kang kek tu kalo loyang tak
di griss..
Aku
tak byk lg acuan kek bernombor ni.. baru ada nombor 1.. mahal jugak
acuan ni.. aku beli kat kedai bakery.. rege rm39 sebekas.. huhuhu.. Hias
la kek tu suka hati korang.. aku hias dgn coklat ganache..
Bahan2 coklat ganache :
~ 300 gram dark coklat/coklat masakan
~ 150 ml whipping cream
~ 1 sudu besar butter
No comments:
Post a Comment