Sunday 6 January 2013

Resipi: Laksam


 
Oleh: Tina Armizall (resepi shj)
Koleksi
Buku Resepi 

Bhn utk Laksam:
500gm tepung beras
50gm tepung gandum
Air..(xreti nk bajet sbb main agak2 je)
Sedikit minyak utk dioles pd tudung periuk.

Cara2 utk Laksam:
Cmpur kan tepung beras+tepung gandum,kacau sebati.
Masukkan air sambil mengacau tepung.
Adun sehingga tepung cair mcm nak buat kuih lapis.

Bhn utk kuah:
1/2kg ikan selayang/sardin(direbus &ambil isinya)
3ulas bwg merah
2ulas bwg putih,
sedikit halia
2cwn santan
1keping asam keping
beberapa biji lada hitam
garam &gula secukup rasa.

Cara2 buat kuah:

Semua bhn2 diatas dikisar bersama kecuali santan,asam keping,&lada hitam.
Tumbuk lada hitam,masukkan dlm campuran bhn kisar tadi.
Masukkan santan,asam keping,masak hingga mendidih.

PERHATIAN:kuah hendaklah sentiasa dikacau bg mengelakkan ia berketul.

enak dihidangkan bersama ulaman seperti kcg pnjang,tauge,timun btg&sambal belacan.

No comments:

Post a Comment